Η κρατική μαφια τησ μυκονου…

Αφού μιλήσαμε για την μαφία του τσιμέντου στη Μύκονο, ας μιλήσουμε τώρα και για την Κρατική μαφία.

Πολλοί μηχανικοί του νησιού καταγγέλλουν πως το Π.Δ. του 2005 το οποίο ορίζει χρήσεις γης, δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα τεράστιο ρουσφέτι στα μεγάλα ξενοδοχεία. Μια πανέξυπνη  «απάτη» με πρόσχημα την «προστασία του φυσικού τοπίου», για να αυξήσουν τα τετραγωνικά τους.

Κάθε περιοχή έχει ένα ανώτατο όριο ως προς τα τετραγωνικά που μπορούν να δομηθούν. Οι πολύ τουριστικές περιοχές και τα ξενοδοχεία είχαν υπερκαλύψει τα τετραγωνικά, όμως η ενδοχώρα του νησιού είχε ακόμα πολλά τετραγωνικά αδόμητα.  Το Π.Δ. στην πραγματικότητα ΚΛΕΒΕΙ  αυτά τα τετραγωνικά της ενδοχώρας και τα προσθέτει σε αυτά  των ξενοδοχείων. Χαρακτηρίζει τις πρώτες «περιοχές ιδιαίτερου φυσικού τοπίου» και τους απαγορεύει ολοκληρωτικά τη δόμηση. Ενώ δίνει την δυνατότητα στα ξενοδοχεία να ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΟΥΝ ΤΟΝ ΟΓΚΟ τους.

Μέσα σε μία ημέρα οι αξίες γης άλλαξαν δραματικά. Στις περιοχές με δικαίωμα δόμησης διπλασιάστηκαν(ακόμα-ακόμα και τριπλασιάστηκαν), ενώ εκεί που απαγορεύτηκε οι αξίες εκμηδενίστηκαν.

Αγροτεμάχια με σημαντική αξία πριν το ΠΔ, απαξιώθηκαν, «δεσμεύτηκαν» και δυστυχώς δεν έγινε ποτέ λόγος για αποζημίωση των ιδιοκτητών ή έστω ανταλλαγής των εκτάσεων τους, στα πρότυπα της «Τράπεζας Γης». Επίσης, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν στελεχώθηκαν σημαντικά για να ελέγχουν την εφαρμογή του νόμου. Ενώ με τους αλλεπάλληλους νόμους για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων, μάλλον το κράτος έκλεινε το μάτι σε όσους παρανομούσαν. Επιπλέον, στις ίδιες αυτές περιοχές είναι που το ΣΤΕ δίνει εξαιρέσεις δόμησης σε «μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ» που προχωρούν με την διαδικασία «fast truck». Γίνεται κάθε μέρα και πιο φανερό πως η πολιτεία  αδιαφορεί για τον μικροϊδιοκτήτη-Μυκονιάτη, τον οποίο ξεριζώνει από τον τόπο του. Ενώ από την άλλη καλωσορίζει  πλούσιους επενδυτές για τους οποίους αίρονται όλοι οι περιορισμοί.

Η πραγματικότητα μας δίδαξε πως αυτό το ΠΔ ήταν ένα τεράστιο λάθος και πηγή διαφθοράς. Βασική απόδειξη  είναι τα χιλιάδες αυθαίρετα που φύτρωσαν κυρίως στις αδόμητες περιοχές. Δημιουργήθηκε μια ιδιότυπη διαφθορά στο νησί, που εμπλέκει τους πάντες – υπηρεσίες, πολεοδομία, κατασκευαστές, μηχανικούς, δημοτικούς υπαλλήλους, αστυνομικούς, κλπ.

Όλα αυτά τα είχε πει λίγες μόνο ημέρες μετά την ψήφισή του συγκεκριμένου ΠΔ ο Γιώργος Τερζής σε ένα εξαιρετικό και προφητικό άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» με τίτλο «Οικιστική ασφυξία στην Μύκονο» (στις 27.3.2005). https://www.kathimerini.gr/society/213088/oikistiki-asfyxia-sti-mykono/

Realnews 2.4.23

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Η κρατική μαφια τησ μυκονου…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s