NEWS

Ενοχλήσαμε τις Βρυξέλλες.

(17/05/2017)

REALNEWS 280216

Διαβάζω  από το  πρωί κάποια «copy paste» ρεπορτάζ, βασισμένα προφανώς στο ίδιο «δελτίο τύπου», πως  ενοχλήθηκε  η «Γλυκειά» μας Ευρώπη. Τα  αίτια  που  προκάλεσαν  αυτή  την  ταραχή  σ΄αυτήν την ‘φιλήσυχη», «ανθρωποκεντρική» , γεμάτη  «αλληλεγγύη» γωνιά  του  πλανήτη  ήταν  κάποια  σκίτσα  στην  έκθεση  που  οργάνωσε  η  Λέσχη  Ελλήνων Γελοιογράφων στον  χώρο  του  Μετρό  στο  Σύνταγμα.

Αυτό  που  οφείλω  προσωπικά  να  ξεκαθαρίσω, αφού στις  παραπάνω  δημοσιεύσεις κεντρικός ρόλος έχει  δώθει σε  ένα  δικό  μου  έργο,  είναι  πως   το  σκίτσο  σχεδόν  πάντα  αποτελεί  την  αντίδραση  σε  μία δράση . Χωρίς  την  τελευταία  δεν  θα  είχε  λόγο  ύπαρξης.

Πολύ απλά αν  δεν  έκλειναν  τα  σύνορα  οι  χώρες  του  Βίσεγκραντ  στους  πρόσφυγες, αν  δεν  έγραφαν  στα  παλιά  τους  τα  παπούτσια  τη  συνθήκη  της  Γενεύης, αν  στην  Ουκρανία  δεν  συμμετείχαν  Νεοναζί  στην  Κυβέρνηση, αν  η  άνοδος  της  ακροδεξιάς  σε  πολλές  χώρες  της  Ένωσης  δεν  ήταν  γεγονός, δεν  θα  είχα  κανένα  κίνητρο/ερέθισμα να   σκιτσάρω   για  όλα  αυτά. Από την  στιγμή , όμως, που  δυστυχώς  υπάρχουν, είμαι  υποχρεωμένος  να  ασχοληθώ  μαζί  τους.

Και  έτσι  για  την  ιστορία, μιλάμε  για  το  ίδιο  σκίτσο  που  έστειλα πρίν  από  κάποιους  μήνες  μετά  από  πρόσκληση   σε  επίσημη  εκδήλωση  της  Ε.Ε. για  την  επέτειο  υπογραφής  της  συνθήκης  του  Μάαστριχτ. Τότε  δεν  υπήρξε  απολύτως  καμία  αντίδραση  από  τις  «Βρυξέλλες»…

Αλλά  γιατί  δικαιολογούμαι;;;

Δεν  είμαστε  στην  Τουρκία…

Εδώ  είναι  Ευρώπη!!!

Εδώ  έχει  κατακτηθεί  η  ελευθερία  λόγου  και  έκφρασης και  η  ανοχή  στην  διαφορετική  άποψη.

Τί;;; Όχι;;;

 

Τα  σχετικά  δημοσιεύματα:

http://www.protothema.gr/greece/article/680014/i-ee-oi-nazi-kai-i-svastika-enohlisi-stis-vruxelles-gia-tin-ekthesi-me-ti-stirixi-tis-voulis/

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=880084

 ………………………………………………………………

Συνέντευξη

Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2017

Συνέντευξη με τον Δημήτρη Γεωργοπάλη
* Ο Δημήτρης Γεωργοπάλης,είναι σκιτσογράφος στην ιστοσελίδα ειδήσεων  Real.gr,στην εφημερίδα Realnews,στην κυψέλη σκιτσογραφικής δημιουργίας  Cartoonbee.com και από τις 14/2/2017 στην νέα καθημερινή εφημερίδα,Ειδήσεις.

Συνέντευξη-επιμέλεια:Γιώργος Παπαδάκης,φοιτητής του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παν/μίου Κρήτης.

Πότε αποφάσισες να ξεκινήσεις,να δημιουργείς σκίτσα; Είχες κάποιο ερέθισμα;

Από πολύ μικρός,από το δημοτικό ήδη,είχα αποφασίσει τι δουλειά ήθελα να κάνω όταν μεγαλώσω.Η απάντηση ήταν πάντα η ίδια στη σχετική ερώτηση:<<σκιτσογράφος σε εφημερίδα>> και σχεδόν πάντα την ακολουθούσε η φράση:<<καλά,εντάξει,από κανονική δουλειά όμως τι θα κάνεις; Αυτός,μάλλον,ήταν και ο λόγος που σπούδασα Διοίκηση Επιχειρήσεων.Στη συνέχεια,βέβαια,ανακάλυψα πως δεν ήμουν ο μόνος που επέλεξα να πάω Αθήνα μέσω Λαμίας…Το ίδιο έκαναν και πολλοί άλλοι σκιτσογράφοι που σπούδασαν κάποιο,φαινομενικά άσχετο,γνωστικό αντικείμενο,όπως Οικονομικά ή Αρχιτεκτονική ή Ιστορία ή ακόμα-ακόμα Ιατρική,για να γίνουν στο τέλος γελοιογράφοι.Τώρα ως προς το ερέθισμα..Οι εφημερίδες και τα περιοδικά που έμπαιναν στο σπίτι είχαν πολύ και καλό υλικό για να <<θρέψουν>> τη φαντασία ενός νεαρού εκκολαπτόμενου σκιτσογράφου.

Πολλές φορές οι δημοσιογράφοι ζηλεύουν,θα έλεγε κανείς,τους σκιτσογράφους επειδή ένα σκίτσο που κάποιος θα το δει σε μία εφημερίδα ή ένα site θα το προσέξει κατευθείαν,αλλά ένα κείμενο μπορεί και να το προσπεράσει.Τι έχεις να πεις για αυτό;

Πιστεύω ότι ουσιαστικά την ίδια δουλειά κάνουμε μ’αυτούς,αφού η γελοιογραφία είναι δημοσιογραφία με εικόνα.Μέσα σε ένα καρέ πρέπει να δώσεις την είδηση,την αίσθηση του κόσμου,έτσι όπως πιάνουν οι <<κεραίες>> σου,να πεις την άποψή σου,και όλα αυτά να τα προσφέρεις με μία δόση χιούμορ για να γίνουν πιο δελεαστικά.
Η γελοιογραφία (όπως άκουσα,και μου άρεσε,τελευταία) είναι σαν να βάζεις το κεφάλι μιας αλήθειας στο σώμα ενός αστείου (Τζόζεφ Κόνραντ).Mέσα σε ένα μικρό καρέ,λοιπόν,τα έχεις όλα: Επικαιρότητα,πείραγμα και χιούμορ.Σερβίρεις έτσι στον κόσμο άμεσα ένα αρωματικό,γελοιογραφικό,<<εσπρέσο ενημέρωσης>>.Τον ξυπνάς,τον ενημερώνεις,του φτιάχνεις τη μέρα..Έχεις αισθανθεί ποτέ πίεση από κάποιον εργοδότη για ένα σκίτσο; Κάτι που να είδε κάποιος από αυτούς και να τον ενόχλησε…

Πριν από αρκετά χρόνια,είμαι στο γραφείο του τότε διευθυντή μου και μου λέει λίγο απορημένος,λίγο νευριασμένος,κρατώντας το σκίτσο της ημέρας που μόλις είχα παραδώσει: << Πότε θα καταλάβεις,ρε Γεωργοπάλη,ότι εδώ είμαστε μία δεξιά εφημερίδα;>> Η απάντησή μου άμεση και αυθόρμητη: << Πότε θα καταλάβετε,ότι εγώ δεν είμαι σκιτσογράφος με κομματική ταμπέλα;>>
Λίγες ημέρες μετά,και αφού είχαν αρχίσει να <<κόβονται>> η μία γελοιογραφία μετά την άλλη,μου ανακοινώθηκε η απόλυσή μου.Δεν ξέρω,αλλά το αίσθημα που μου άφησε τότε αυτή η απόφαση δεν ήταν λύπη.Μάλλον ανακούφιση θα το έλεγα.
Το αυτονόητο,βέβαια,είναι να μην γίνεται καμία παρέμβαση στη δουλειά σου.Επειδή όμως όλοι πια ξέρουμε πώς λειτουργούν τα πράγματα,αυτό το αυτονόητο συχνά καταντά το μέγα ζητούμενο,η μέγιστη πολυτέλεια…Κι αν η περίοδος που περιγράφω παραπάνω ήταν μία μικρή κόλαση,η περίοδος της απόλυτης ελεύθερης έκφρασης που βιώνω τα τελευταία οκτώ χρόνια στη <> και στη <>,μάλλον είναι ο παράδεισος του σκιτσογράφου.Αντιδράσεις,βέβαια,υπάρχουν και από τους πρωταγωνιστές των γελοιογραφιών σου.Κάποιοι δείχνουν κολακευμένοι και σου στέλνουν ένα ωραίο μήνυμα για να πουν <<ευχαριστώ>>,κάποιοι πάλι εμφανίζονται ενοχλημένοι και βγάζουν ανακοινώσεις του τύπου <<στην πυρά,στην πυρά!>> ή, ακόμα χειρότερα, σου στέλνουν μία ωραιότατη αγωγή των 300.000 ευρώ.Έχω βιώσει και τις τρεις καταστάσεις που προανέφερα.Πολύς κόσμος συνεχώς φωνάζει ότι θα ήθελε να βλέπει αντικειμενικότητα στα Μ.Μ.Ε. Πώς είναι,κατά τη γνώμη σου,η αντικειμενική δημοσιογραφία;

Η δημοσιογραφία εξ ορισμού θα έπρεπε να είναι αντικειμενική.Όμως αυτό δε συμβαίνει.Αν ο δημοσιογράφος θα έπρεπε να μεταφέρει απλώς την είδηση περνώντας την πρώτα μέσα από το φίλτρο της προσωπικότητάς του,βάσει δηλαδή των γνώσεων,της εμπειρίας και της κρίσης του,η ενημέρωση που θα απολάμβανε ο κόσμος θα ήταν όντως <<κρυστάλλινη>>.Αυτοί που θαμπώνουν την ποιότητα της ενημέρωσης είναι αυτοί που παρεμβάλλονται μεταξύ της είδησης και του δημοσιογράφου.Και αυτοί δεν είναι άλλοι από επιχειρηματίες,κόμματα ή πολιτικοί.
Συμβαίνει όλο και πιο συχνά τα μέσα ενημέρωσης,αντί να είναι το όχημα που θα μεταφέρει την είδηση στο κοινό,να μετατρέπονται σε συνειδητούς διαστρεβλωτές της.Φαινόμενο που έγινε,χωρίς ιδιαίτερο κόπο,αισθητό το 2015,οπότε δημοσιογράφοι σε κεντρικά δελτία ειδήσεων,αντί να παρουσιάζουν αντικειμενικά και τις δύο εκδοχές των εξελίξεων,προσπαθούσαν με καταστροφολογίες,μεγαλοστομίες και χίλια δύο άλλα να προπαγανδίσουν υπέρ της μιας άποψης,με τρόπο εξόφθαλμα μεροληπτικό.Ζούμε σε μία εποχή που οι εξελίξεις είναι <<χοντροκομμένες>> και οι πράξεις και παραλήψεις όλων μας γίνονται αμέσως αντιληπτές από τον κόσμο.Κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί πια.Όλοι είναι υποψιασμένοι.Συμφέροντα και τακτικές είναι όλα πάνω στο τραπέζι.Σε κοινή θέα.

Τι στόχους έχεις βάλει,όσον αφορά τη δουλειά σου,για το 2017;

Στα χρόνια των μνημονίων,είναι δύσκολο να έχεις στόχους,γιατί απλώς είσαι και ο ίδιος στόχος των άθλιων πολιτικών που εφαρμόζονται.Παρ’όλα αυτά,έχω βάλει κάποιους πολύ συγκεκριμένους στόχους για το έτος που διανύουμε.
Ο πρώτος είναι η έκδοση ενός λευκώματος με πολιτικές γελοιογραφίες και ο δεύτερος μία ατομική έκθεση με δουλειά που έχει ήδη δημοσιευθεί.Σε συλλογικό επίπεδο,ως Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων,μετά την τεράστια απήχηση της έκθεσης  Μετέωρο Βήμα για το προσφυγικό ζήτημα το 2016,ετοιμάζουμε τη νέα ομαδική έκθεση της λέσχης με θέμα τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

…………………………………………………………………………………………………………………

Μοναδική εμπειρία η επίσκεψη μου, σήμερα το πρωί, στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας των φυλακών Κορυδαλλού.
Μιλήσαμε για την γελοιογραφία, την επικαιρότητα ,τους πολιτικούς,την δικαιοσύνη και την κρίση.Σκιτσάραμε και κάναμε πλάκα.
Αυτό, όμως, που κρατώ ως πιο σημαντικό από αυτή τη συνάντηση είναι η λαχτάρα αυτών των παιδιών για ελευθερία.Η προσπάθεια τους να αρπάξουν την δεύτερη αυτή ευκαιρία που τους δώθηκε και να διεκδικήσουν και πάλι το μερίδιο τους στην ευτυχία.Α1

px

Συνέντευξη μαζί με Soloup και Ζερβό στην εφημερίδα «ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ».

Συνέντευξη στην ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Συνέντευξη στην
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Realnews 22.12.13 …..για το παιχνίδι «Έρχεται η ΤΡΟΙΚΑ».

paixnidi.indd———————————————————————————————————————————–

———————————————————————————————————————————–

My participation for “World Press Cartoon”(2012)

wpc11

wpc10

wpc5
wpc4

στο εξώφυλλο του λευκώματος και ο

στο εξώφυλλο του λευκώματος και ο «Γιωργάκης» που έστειλα.

Λεύκωμα με τα 400 καλύτερα σκίτσα, που δημοσιεύτηκαν μέσα στο 2012.

Λεύκωμα με τα 400 καλύτερα σκίτσα, που δημοσιεύτηκαν μέσα στο 2012.

caricature

caricature

editorial cartoon

editorial cartoon

gag cartoon

gag cartoon

————————————————————————————————————————————————-

————————————————————————————————————————————————-

30/9/13 έως 13/10/13

30/9/13 έως 13/10/13

Έκθεση της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων για τα 30 χρόνια του ΚΕΘΕΑ

Τριάντα (30) χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ίδρυση της ΙΘΑΚΗΣ, του πρώτου προγράμματος απεξάρτησης στην Ελλάδα, και με την αφορμή αυτή το ΚΕΘΕΑ και η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων διοργανώνουν έκθεση σκίτσου με θέμα τα ναρκωτικά, την εξάρτηση και την απεξάρτηση. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Στέκι του προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ, Σταυροπούλου 29, Πλατεία Αμερικής, από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 13 Οκτωβρίου. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Την τελευταία ημέρα της έκθεσης, Κυριακή 13 Οκτωβρίου, τα μέλη της Λέσχης θα υποδεχτούν το κοινό για ένα δίωρο εργαστήρι σκίτσου, ανοικτό σε μικρούς και μεγάλους που θέλουν να γελοιογραφήσουν και να … γελοιογραφηθούν.

Τα έργα της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων για τα 30 χρόνια απεξάρτησης φωτίζουν, άλλοτε ελπιδοφόρα και άλλοτε με περίσκεψη, διαφορετικές πλευρές του προβλήματος των ναρκωτικών. Με το δικό τους μοναδικό τρόπο οι σκιτσογράφοι σχολιάζουν τα αδιέξοδα της χρήσης, τη σχέση εξάρτησης και κοινωνίας, την πολιτική για τα ναρκωτικά, τον τρόπο με τον οποίο η κρίση επηρεάζει το πρόβλημα, αλλά κυρίως τη δυνατότητα για «καθαρή» ζωή και κοινωνική ένταξη μακριά από ουσίες και εθισμούς.

Την ώρα που η κρίση εντείνει την εξάρτηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό, αλλά συρρικνώνει την κοινωνική φροντίδα, η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων στέλνει μέσα από την έκθεση το δικό της μήνυμα για την ανάγκη να κρατήσουμε ανοικτό το δρόμο για την ΙΘΑΚΗ και ζωντανό το όραμα μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς.

Με αλφαβητική σειρά στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι:

Δημήτρης Γεωργοπάλης
Κώστας Γρηγοριάδης
Σπύρος Δερβενιώτης
Πάνος Ζάχαρης (Πάνος)
Πέτρος Ζερβός
Γιάννης Ιωάννου
Hλίας Μακρής
Πάνος Μαραγκός
Παναγιώτης Μήλας
Κώστας Μητρόπουλος
Αντώνης Νικολόπουλος (Sοloup)
Σπύρος Ορνεράκης
Βασίλης Παπαγεωργίου
Ανδρέας Πετρουλάκης
Στάθης Σταυρόπουλος (Στάθης)
Μαρία Τζαμπούρα

Εγκαίνια: Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013, 19:00΄

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή 19:00΄-21:00΄& Κυριακή 11:00΄-13:30’
Για περισσότερες πληροφορίες: Πολιτιστικό Στέκι ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ, Σταυρoπoύλoυ 29, 112 52 Αθήνα τηλ. 210 8640943, 210 8653960, 210 866337, mail: politistiko@kethea-diavasi.gr

Λίγα λόγια για το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ
Το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ είναι θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης για ενήλικες χρήστες ναρκωτικών ουσιών και λειτουργεί από το 1990. Είναι πρόγραμμα εξωτερικής ημερήσιας παρακολούθησης, οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν και δεν υπάρχουν λίστες αναμονής. Απευθύνεται σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών, νεαρούς ενήλικες άνω των 21, εργαζόμενους, φοιτητές, περιστασιακούς χρήστες και στα μέλη του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντός τους.

———————————————————————————————————————————————-

———————————————————————————————————————————————-

20Α

Την προηγούμενη εβδομάδα(8-12 φεβρουαρίου 2013) έγινε στην Νάντη της Γαλλίας για 14 χρονιά το παγκόσμιο φεστιβάλ σκίτσου RIDEP. Εικοσιπέντε σκιτσογράφοι από δώδεκα χώρες πήραν μέρος. Εκτός από εμένα συμμετείχαν οι:
1)Bado(Καναδάς), 2)Elchicostriste(Ισπανία), 3)Kap(Ισπανία), 4)Dario Castillejos(Μεξικό), 5)Tom Janssen(Ολλανδία), 6)Carol(Ελβετία), 7)Xia Li Chuan(Κίνα), 8)Riham El Hour(Μαρόκο), 9)Kash(Κονγκό), 10)Hemant Morparia(Ινδία), 11)Cathy Wilcox(Αυστραλία) και οι Γάλλοι σκιτσογράφοι: Soulcie, Chaunu, Manu, EG181, Wingz, Twwwdt, Mric, Louison, Gouarch, L’Amiral, Guezou, Lardon και Rhodo.
Δώσαμε συνεντεύξεις , επισκευτήκαμε σχολεία, μιλήσαμε με τα παιδιά για την δουλειά μας και είχαμε αρκετό χρόνο για να σκιτσάρουμε και να σχεδιάσουμε για τους επισκέπτες της εκδήλωσης.

δές φωτογραφίες κάτω….

528133_10151265033982172_2041732256_n

04A

RIDEP2WEB

08BWEB

11A

16BWEB

25BWEB

10A

39BWEB

21Β

CHAUNU (France cartoonist)

CHAUNU
(France cartoonist)

OCEAN2

EF3

EF1

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s